top of page

Miten hampaaseen syntyy reikä?

Karies eli hammasmätä on se niin kutsuttu reikä jota menemme hammaslääkäriin hoidattamaan.

On hyvä ymmärtää että karies luokitellaan infektiosairaudeksi ja karies onkin yksi maailman yleisimmistä ellei jopa yleisin infektiosairaus.

Suussa elää miljoonia ja taas miljoonia erilaisia bakteereja. Osa näistä ovat täysin haitattomia ja jopa tarpeellisia. Osa taas ovat nimenomaan hampaille haitallisia. Nämä bakteerit ja muut ekstrasellulaariset materiaalit muodostavat hampaan pinnalle biofilmin. Tiedät varmasti sen tunteen kun et ole vähään aikaan pessyt hampaita ja hampaan pinnat tuntuvat pinttyneiltä ja likaisilta. Tämä pinttymä on siis se biofilmi tai plakki josta puhun.

Hampaan pinnalla olevat bakteerit käyttävät ravintonaan ruan mukana tulevia hiilihydraatteja, etenkin sokereita. Bakteerien aineenvaihdunta tuottaa happamia metabolia tuotteita. Eli kun bakteerit saavat ruan mukana tulevia sokereita syötäväksi, ne tuottavat samalla happoja. Tämä on siis se happohyökkäys josta usein puhutaan. Happamat metaboliatuotteet liuottavat hampaan kiilteestä mineraaleja ja mikäli happohyökkäyksiä jatkuu tarpeeksi pitkään kiilteeseen syntyy kunnon reikä joka voi edetä hammasluuhun ja jopa juurikanavaan (pulpaan) asti.

Näin syntyy siis yksinkertaisesti selitetttynä hampaaseen karies eli reikä.

Seuraavassa blogi artikkelissa käymme läpi miten voimme ehkäistä reikien syntymisen.

Lähteet: Suomen Hammaslääkäriliitto, http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-sairaudet-ja-tapaturmat/hampaiden-ja-suun-sairaudet/karies-hampaan-reikiintyminen#.V7XVvqKPut0

Kuvat: http://www.colgate.fi/app/CP/FI/OC/Information/Articles/Oral-and-Dental-Health-Basics/Oral-Hygiene/Tooth-Anatomy/article/Tooth-Anatomy.cvsp http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-sairaudet-ja-tapaturmat/hampaiden-ja-suun-sairaudet/karies-hampaan-reikiintyminen#.V7XVvqKPut0

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page